با پیشرفت فناوریهای نوین، مخصوصاً فناوری اطلاعات، اقتصاد شرایط متفاوتی را نسبت به قبل تجربه میکند. این فناوری بهمراتب فراتر از دستگاههای پولشمار بانکهاست که صرفاً کار شمارش اسکناس را تسهیل میکنند تا کارکنان از شمارش دستی رهایی یابند. در فناوریهای نوین این موضوع مطرح شد که چرا پولهای کاغذی و سکهای باید شمارش، جابهجا یا مبادله شوند؟ پول در واقع به ازای کار و ارزشی که ایجاد کرد، پدیدار شد، سپس آن را اعتبار نامیدند و کارتهای متنوع موجودی و اعتبار بهوجود آمد. اکنون نیز برای انجام یک معامله، دیگر پول بهصورت فیزیکی جابهجا نمیشود؛ بلکه با یک تراکنش، موجودی بانکی خریدار کاهش و موجودی بانکی فروشنده افزایش مییابد. این تازه ابتدای راه است و بیت_کوین، پا را فراتر گذاشته و ارزش را جایگزین پول و اعتبار کردهاند که بسیار جالب و کاربردی هستند و میزان زیادی از مشکلات کنونی ناشی از پول و اعتبار را مرتفع میکنند.
در آینده نزدیک، هر فردی که کار ارزشمند و ارزشافزودهای ایجاد کند، به ذخیرهسازی الکترونیکی آن در بانک ارزش ملی، به نام خود او منجر خواهد شد. یعنی دقیقاً به اصل مفاهیم «سرویس و خدمت مبتنی بر کالا، خدمات و اطلاعات» میرسیم. هر فردی هر سرویسی که ارائه کند و هر ارزشی اعم از ارزش اجتماعی، سیاسی، اقتصادی، دانشگاهی و فرهنگی ایجاد کند، متناسب با نوع ارزش و حجم افراد مشمول ارزش، در بخش پردازشی سامانه، تحلیل هوشمند شده و در صورتی که کار این فرد به ایجاد بار ارزشی مثبتی منجر شده باشد، به همان اندازه به داراییهای اعتباری الکترونیکی او اضافه میشود و همچنین در صورتی که کسی کار غیرارزشی، غیراخلاقی، غیرانسانی، غیراجتماعی یا مهمتر غیراقتصادی انجام دهد، متناسب با ضرر و زیانی که متوجه آن مجموعه کرده، از اعتبار و موجودیاش در بانک اطلاعات الکترونیکی ملی کاسته میشود.
موضوع پول، ثروت، مال، مادیات و مالکیت، از جنبههای اخلاقی، ارزشی، قدرت و اثرات آن در جنبههای مختلف زندگی؛ از جمله کاری و شخصی، همواره محل مناقشه و چالش برای صاحبنظران حوزههای مختلف علمی و انسانی بوده است. در قشر عامه مردم نیز، برخی آن را منشاء شر و بدی و برخی آن را منشاء خیر و خوبی ارزیابی کردهاند. حالا با این شیوه و استفاده از فناوری اطلاعات میتوان همین خیر و شرهای موجود را به حساب سپردهای برای افراد جامعه تبدیل کرد. به عبارت دیگر خوب یا بد بودن انسانها، بهنحوی به موجودی بانکی آنها گره میخورد و این همان اصل اساسی اقتصاد است که به تدریج در کشاکش مفاهیم بازار و سود و منفعتهای گروههای ویژه گم شده است.
برگرفته از کتاب اقتصاد اطلاعات : اقتصاد مبتنی بر اطلاعات چه تحولی را رقم خواهد زد؟
نوشته تقی ترابی و علی ثاقبموفق
به کوشش انتشارات راه پرداخت
0 دیدگاه